Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Permacultuurtuin Madestein

In januari van 2009 werd de eerste schop in de grond gezet voor de aanleg van de eerste Haagse permacultuurtuin. Op een stuk grond dat de gemeente beschikbaar heeft gesteld ten behoeve van Permacultuur. De tuin werd aangelegd tijdens de eerste Haagse permacultuuropleiding, verzorgd door Permacultuurcentrum Den Haag en Gezonde Gronden, onder leiding van docenten Taco Blom en Ishi Crosby.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op een lapje van ruim 450m2 achter op een stuk zanderige gemeentegrond werd een grote cirkel aangelegd, bestaande uit verschillende bedden. De paden werden een stukje uitgegraven en de vrijgekomen aarde ging op de bedden, waarna er karton met halfverteerde boerderijmest op ging (deze mulchmethode wordt effectief ingezet om gras te verwijderen uit de bedden).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een kruiden spiraal werd aangelegd waar direct verschillende kruiden in werden  geplant. Een pergola moet ervoor zorgen dat het klimmend kleinfruit (frambozen, bramen, taiberries, japanse wijnbes...) zich een weg kan vinden in de verticale ruimte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Al halverwege het vroege voorjaar waren de eerste gezaaide kiempjes  al zichtbaar en konden we onze eerste raapsteeltjes eten...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook werden er verscheidene soorten appelboompjes geplant en veel bessenstruiken. Een bed werd beplant met rabarber en er werd een meidoornhaag aangelegd.

 

  De permacultuurtuin staat nog steeds en krijgt, ondanks ook enkele tegenslagen, steeds meer body. Een aantal fruitboompjes heeft de woelmuizen overleefd en veel vaste planten hebben zich flink vermeerderd, zoals de rabarber die gescheurd kan worden.

 

De tuin wordt beheerd door Stichting Eetbaar Park.

Wil je meer te weten komen over deze mooie tuin of wil je haar in levende lijve aanschouwen? Kijk dan voor meer info op de website van Eetbaar Park.