Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Buurttuinen

 

Toen we nog in de stad woonden en geen eigen tuintje, zagen we overal om ons heen braakliggende terreinen. In onze fantasie hadden we deze al omgetoverd tot prachtige natuurlijke speelparadijzen, produktieve eetbare tuinen en biotoopjes voor biodiversiteit.

 

In werkelijkheid is het bij enkele terreinen gebleven. Helaas heeft geen van de tuinen het overleefd; ze moesten plaatsmaken voor ambitieuze bouwplannen van gemeente en projectontwikkelaars. Wel vertellen de foto's en onze ervaringen veel en kunnen deze een inspiratie zijn voor toekomstige groene projecten in en om de stad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een braakliggend stukje land, midden in de stad, aan de Houtzagerssingel. Het lag al ruim 5 jaar braak en toentijds was de vergunning voor de bouw nog niet afgegeven.

In april 2009 zijn we met zo'n 30 a 40 mannen, vrouwen en kinderen een dag bezig geweest met deze grootscheepse Guerilla Gardening actie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We noemden het De Miefabriek, naar de panden die er voorheen hadden gestaan.

Naast groene bezigheden kon je je uitleven met verf op de muur, over de graffiti heen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het resultaat van een dag hard werken was verbluffend: met elkaar hadden we een kruidenspiraal, vijver, zitkuil, eetbare plantencirkel, pergola en knutselhoek voor kinderen gemaakt. Twee weken lang was het een drukke boel met spelende kinderen, nieuwsgierige buurtbewoners en hardwerkende tuiniers. Helaas moesten we daarna verhuizen....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...naar het Esperantoplein, niet ver van de Miefabriek vandaan. Met bakfietsen vol hout, potten, planten, bomen, palen en tuinmeubilair vertrokken naar de nieuwe nederzetting.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook waren aldaar de kinderen van de buurt snel op de hoogte en kwamen poolshoogte nemen op het plekje waar voorheen vooral duistere zaakjes werden afgehandeld. Van een buurtagent kwamen we te weten dat sinds de komst van de tuin het aantal criminele praktijken was afgenomen!